Muziekatelier

KONINKLIJKE HARMONIE

HOEVERHEIDEGALM

LILLO

Muziekatelier

Geschiedenis


Het ontstaan van “Muziekatelier” Hoeverheidegalm

Felix Ceunen aan het woord:

Voorgeschiedenis

Wanneer mij, in 1995, gevraagd werd door de toenmalige voorzitter Roland Degryse,

of ik bereid was om de muzikale leiding over te nemen van de toen nog Koninklijke Fanfare

“Hoeverheidegalm”, was mijn grootste bezorgdheid ‘de toekomst’ van deze muzikale groep.

Lillo, gesitueerd tussen Houthalen Centrum en Zolder Centrum, was voor de kinderen van dit

gehucht, niet direct de gunstigste plaats waar je muziekles kon volgen.

De muziekacademie van Beringen had inderdaad een afdeling in Houthalen Centrum en in Zolder Centrum, maar van deze bij-afdelingen stroomden weinig of geen kinderen door naar onze fanfare. De enige oplossing leek mij om zelf een muziekatelier op te richten in de schoot van deze fanfare.

Oprichting van het Muziekatelier

Ik moet zeggen, het heeft mij heel wat overredingswerk gekost om het toenmalig bestuur te overtuigen van het nut van een eigen muziekatelier.

Wanneer ik dan tegen voorzitter Degryse zei dat ik de fanfare wilde dirigeren, op voorwaarde dat er, tenminste voor één jaar, ook met een muziekatelier zou gestart worden, werd het licht op groen gezet.

De start van het muziekatelier in september 1995 was een succes, want niet minder dan 19 leerlingen boden zich het eerste jaar aan om muzieklessen te volgen. De eerste de lessen gingen door in de lagere school te Lillo en werden door mijzelf gegeven.

Wanneer de leerlingen van het muziekatelier, vanaf het tweede jaar, een muziekinstrument mochten kiezen, werden jonge specialisten, meestal studenten van conservatoria, aangeworven om deze instrumentlessen te geven.

Ondertussen zijn we 20 jaar verder en draait ons muziekatelier nog altijd op volle toeren.

 

Met enige fierheid mag ik stellen dat het “Muziekatelier” staat voor:

• Een unieke gelegenheid om, op een ongedwongen manier, een muziekopleiding te krijgen;

• Uitgebreid muziekrepertorium van klassiek tot hedendaagse pop- & filmmuziek;

• In groep de sociale contacten te ontwikkelen;

• Kwaliteit en uitmuntendheid wordt hoog in het vaandel gedragen;

• Multiculturaliteit;

• Flexibiliteit: variable bezetting, programma’s op maat, korte termijnen, gemakkelijk te bereiken.

Dirigent

Kristof Aerts werd geboren in 1989. Op elfjarige leeftijd volgde hij zijn eerste klarinetlessen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans Beringen.

Alvorens verdere muziekstudies aan te vatten, behaalde Kristof een Master Nederlands en Theater-, film- en literatuurwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Daar voltooide hij eveneens de Specifieke Lerarenopleiding.


Sinds september 2012 studeert Kristof aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Hij behaalde er een diploma Bachelor Klarinet bij Ivo Lybeert en Raymond Dils en volgt er (na vijf voorbereidende jaren) vanaf september 2017 de Masteropleiding Directie bij Dirk De Caluwé, Jan Hadermann, Jan Van der Roost en Steven Verhaert.


Om zich nog verder te vervolmaken, volgt hij sinds september 2016 ook de lessen Directie Instrumentale Muziek bij Kevin Houben aan de Genkse Academie en nam hij deel aan diverse masterclasses (van o.a. Johan de Meij en Philip Harper). Momenteel is Kristof werkzaam als leerkracht woord, muziek en saxofoon aan de Academie van Beringen.


Kristof deed directie-ervaring op als vervangend dirigent bij de Koninklijke Harmonie Sint-Bartholomeus Merksem (2014-2016). Momenteel is hij actief als dirigent van de Koninklijke Harmonie De Heidegalm Berkenbos (sinds maart 2013)en Koninklijke Harmonie De Bergengalm Hechtel (sinds mei 2017).


Als muzikant is Kristof lid van het Koninklijk Harmonie Orkest Schelle. Hij verleent ook regelmatig zijn medewerking aan producties van het Conservatorium Antwerpen.

Copyright © All Rights Reserved

Find us

Koninklijke Harmonie Hoeverheidegalm Lillo

Meester Surinxstraat 16

3530 Houthalen-Helchteren